Translate

woensdag 13 juni 2012

2012 het doek valt voor een Legende: KISS FM New York

Het legendarische radiostation Kiss 987FM New York City is niet meer. In de jaren 80 verwierf de afro amerikaanse zender KISS een grote bekendheid doordat het zich richtte op nieuwe culturele stromingen zoals de straat-hip hop cultuur in de buitenwijken en trendy publiek dat naar oude vervallen wijken op Manhattan toe trok waaronder een groeiende homo scene (denk aan de Village People). Een vlotte naam, muziekmixen van veelbelovende talentvolle DJ's uit de New Yorkse club scene en een klasse A plek op de (destijds relatief nieuwe) FM band. In een notedop de formule die de grote bekendheid bracht en een voorbeeld was van vernieuwing............. Mei 2012. 

Het ging al geruime tijd langzaam bergafwaarts met radiostation, eigenlijk vanaf het moment dat de eigenaar (Emmis) het dance radio station HOT97 aankocht, begin jaren 90. De KISS formule werd toen in feite overgebracht op HOT97 (een dance station) waar het nieuwe management zich al snel volledig ging richten op de inmiddels groot geworden straat-hip hop cultuur. De twee stations zochten naar een broer/ zus verhouding maar dat kwam niet goed uit de verf. De leeftijd van de gemiddelde KISS dj liep op en er werd niet meer vernieuwd en er werden geen trends gevolgd of gezet. Het werd een gematigde zender voor afro amerikanen van middelbare leeftijd. En dat is een kleine doelgroep voor een New Yorks radio station in de A klasse. Bovendien was/is er al een zender voor die doelgroep (WBLS 107.6). De toekomst werd eigenlijk de pas afgesneden en het is een wonder dat de zender nog zolang heeft bestaan. Toen er dit jaar een landelijke wijziging in de luistercijfers systematiek werd doorgevoerd daalde het aantal luisteraars ineens en daarmee automatisch ook de advertentie tarieven en inkomsten. 

Op datzelfde moment was de Disney company op zoek naar een prime spot op de New Yorkse radio voor zijn AM sportzender ESPN. Deze combinatie van factoren heeft het einde slechts bespoedigd. Disney zal de frequentie voorlopig gaan leasen van Emmis en het ESPN kanaal gaan uitzenden. Een aantal KISS shows gaat over naar de urban zender WBLS en de naam KISS zal in New York tot het verleden toebehoren. Het laatste uur KISS met daarin vele terugblikken uit eerste hand..:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten